پرش به محتوا
خانه » وبلاگ » آشنایی با بیزینس پلن و نحوه آماده سازی آن

آشنایی با بیزینس پلن و نحوه آماده سازی آن

شاید تصور کنید تنها با داشتن ایده­ای خاص و سرمایه­ی مورد نیاز، می­توانید کسب و کار مورد نظرتان را راه اندازی کنید و در آن به موفقیت برسید. این تصور را کنار بگذارید و اگر به فکر راه اندازی کسب و کاری هستید که بتواند شما را به موفقیت برساند، مطالعه­ این مقاله را از دست ندهید. این مقاله می­تواند راهنمای کاملی باشد که به شما کمک می­کند نقشه کسب و کار خود را طراحی کنید در مسیر درستی قدم بردارید. در این مقاله قرار است بدانیم که بیزینس پلن چیست؟

برای راه اندازی یک کسب و کار در هر زمینه­ای، باید اول از همه، از قبل کارهایی انجام دهید که به شما کمک می­کند از آینده و ایده­ای که در سر دارید، چشم انداز خوبی داشته باشید. طرح کسب و کار یکی از آن اقداماتی است که برای راه اندازی هر کسب و کاری به آن نیاز دارید. جهت افزایش اطلاعاتتان در ابتدا باید بدانید که بیزینس پلن چیست و با ویژگی­های یک طرح عالی آشنا شوید. پس از آن که این دو مورد را به طور جامع و کامل بررسی کردیم، در رابطه با نحوه­ی طرح ریزی برای یک کسب و کار نیز صحبت می­کنیم.

بیزینس پلن چیست؟

Business Plan در زبان فارسی به عنوان طرح کسب و کار یا طرح اقتصادی شناخته می­شود. Business plan در واقع سندی است که کمک می­کند استراتژی­ها و جهت یک شرکت به خوبی مشخص شود. به طور معمول یک طرح کسب و کار:

  • هدف یک شرکت را شناسایی می­کند و پس از شناخت بازار یا همان مشتریان هدف خود، به شناسایی نیاز آنان می­پردازد.
  • خدمات و محصولات شرکت را در اختیار مشتریان قرار می­دهد.
  • توضیح می­دهد که محصولات شرکت چگونه باید به بازار عرضه شوند تا افراد بیش­تری به عنوان مشتری جذب محصولات شوند.

برای داشتن یک طرح اقتصادی خوب، لازم است که بر دانش و تحقیقات واقعی تکیه کنیم. در رابطه با مشتری آگاهی کافی داشته باشیم و در نهایت مشخص شود که چگونه باید جهت پیاده سازی طرح اقدام کرد. همچنین در یک طرح، برای هر گروه از مشتری­ها، اهداف مالی و غیرمالی مشخص می­شوند. اهداف مالی با توجه به تخصیص بودجه و پیش بینی­ها مشخص می­شود. لازم است بدانید که تمامی اعضای شرکت در رسیدن به آن، دخیل هستند. شروع کننده یک پروسه مدیران شرکت هستند و دیگر اعضا نیز به صورت زنجیروار در این مراحل شریک می­شوند.

اگر طرح اقتصادی خوبی داشته باشیم، از قابل اجرا بودن آن مطمئن­‌تر می­شویم. در واقع زمانی که طرح یا همان بیزینس پلن با توجه به حقایق نوشته شده باشد، مطمئن می­شویم که شرکت می­تواند به مرور زمان، به آن دست پیدا کند. یک طرح عالی باید یک سری ویژگی داشته باشد. در بخش بعدی در رابطه با ویژگی­های اساسی یک طرح کسب و کار عالی صحبت خواهیم کرد.

بیزینس پلن

ویژگی های اساسی یک نقشه کسب و کار چیست؟

نقشه کسب و کار برای شروع یک برنامه تجاری جدید، یک سند حیاتی است. به عنوان یک شرکت، این برنامه مشخص می­کند، اقدامات شرکت چه خواهد بود، توصیف برنامه تجاری شما چگونه است و چگونه این برنامه می­تواند سودبخش باشد.

یک طرح اقتصادی خوب مزیت­های بسیار زیادی را به دنبال دارد. به عنوان مثال، به صاحبین طرح کمک می­کند که اعتماد سهام داران، سرمایه گذاران و بانک­ها را به منظور دریافت وام، جلب کند. در طرح اقتصادی باید مشخص شود که فرد یا افراد اجرا کننده، کاملاً به بیزینس پلن خود متعهد هستند و از طرفی برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، مهارت، دانش و اعتماد به نفس کافی دارند.

ویژگی­های اساسی یک نقشه کسب و کار عالی عبارتند از:

  • نام شرکت
  • توصیف کامل بیزینس شرکت
  • آنالیز و تحلیل رقبا و بازار به طور دقیق
  • بیان مسائلی که این بیزینس را از دیگر بیزینس­‌ها متمایز می­کند
  • توصیف برنامه بازاریابی به طور کامل
  • تعیین ساختار سازمانی شرکت به همراه قوانین داخلی
  • طرح ریزی جامع برای منابع انسانی
  • تجزیه و تحلیل تجهیزات و نیازهای مالی مورد نیاز
  • داده­‌های مالی کلیدی مربوط به صاحبین طرح

علل نیاز به یک بیزینس پلن چیست؟

اگر business plan را به عنوان یک نقشه راه در نظر بگیریم، اهمیت آن را بهتر درک خواهیم کرد. واضح است که برای رفتن و رسیدن از یک مبدأ به یک مقصد مشخص، همواره گزینه­ها و مسیرهای متفاوتی پیش رویمان است. تمامی این­ها با توجه به مواردی همچون هزینه، زمان و تجربه­های مختلف، با یکدیگر متفاوت­اند. لازم است در یک فعالیت اقتصادی و مسیرهای پیش رو، به شرایط توجه کنیم. در این صورت است که در نهایت می­توانیم یک نقشه کسب و کار عالی داشته باشیم.

دلایل بسیار زیادی وجود دارند که اقدام برای تهیه یک طرح را تأیید می­کنند. البته این موضوع به نوع کسب و کار بستگی دارد و نحوه­ی استفاده از یک طرح را متفاوت می­کند. البته موضوعی که در میان همه­ی کسب و کارها مشترک است، ضروری بودن داشتن یک طرح کسب و کار است. جدا از تمام این­ها، اصلاً چگونه ممکن است بدون داشتن هیچ طرحی، کسب و کارمان را راه اندازی کرده و برای رشد و ارتقاء آن تلاش کنیم؟

دلایلی که برای داشتن یک طرح کسب و کار مطرح می­شوند، عبارتند از:

  • اگر می­خواهید در کسب و کار خود شریک داشته باشیم، وام بانکی دریافت کنیم، نیاز به یک طرح داریم.
  • برای اجرای ایده­های تجاری خود، درک بهتر بازار هدف، امکان سنجی در مورد بخش­های مختلف و تحقیق در رابطه با رقبا نیازمند طرح هستیم.
  • این مورد که در حال حاضر کجا هستیم و می­خواهیم در آینده کجا باشیم، نیازمند یک طرح کوچک خوب هستیم. با توجه به این طرح، می­توانیم مشخص کنیم که برای رسیدن به جایگاه هدف، چه اقدامات خاصی باید انجام شوند.
  • یک بیزینس پلن کمک می­کند که تمامی اطلاعات مورد نیاز که در نهایت به رشد کسب و کار کمک می­کنند را، در دسترس داشته باشیم.
  • بخش مالی در طرح نیز به عنوان یک ابزار مفید به منظور مدیریت جریان نقدینگی به حساب می­آید.
طراحی لوگوی حرفه‌ای

اگر برای برند خود به دنبال طراحی یک لوگوی حرفه‌ای، زیبا و منحصر به فرد هستید، نمونه کارهای ما را مشاهده کرده و به راحتی سفارش خود را ثبت کنید.

فاکتورهایی که باید در تهیه نقشه کسب و کار در نظر بگیریم

اکنون که دانستید بیزینس پلن چیست و چرا به آن نیاز داریم، لازم است بدانید که برای تهیه یک طرح عالی، باید چه فاکتورهایی را در نظر داشته باشیم. در ادامه­ی مقاله به طور مفصل به بررسی این موضوع می­پردازیم.

شناخت مخاطبان

لازم است برای نوشتن برنامه، از زبانی استفاده شود که مخاطب به خوبی آن را درک کند. به عنوان مثال، اگر یک فرآیند علمی پیچیده در شرکت در حال توسعه است، اما دانشمندان سرمایه­گذاران احتمالی نیستند، نباید از کلمات اختصاری یا اصطلاحات تخصصی که تمام افراد با آن­ها آشنا نیستند، استفاده شود.

سرمایه گذاران بیزینس خود را بشناسید و از توضیحات ساده­ای برای خدمات یا محصولات خود استفاده کنید. بهتر است از اصطلاحات عامیانه­تر استفاده کنید. شما می­توانید از این طرح، در طول مسیر کسب و کار خود به منظور معرفی ایده و محصول استفاده کرده و به آن رجوع نمایید.

کوتاه و مفید بودن نقشه کسب و کار

هر نقشه­ای باید مفید و کوتاه باشد. اگر می­پرسید چرا، دلایل زیر را مطالعه کنید.

  1. قصد شما از این طرح این است که در نهایت خوانده شود. کاملاً واضح است که کسی حوصله­ی مطالعه­ی یک طرح 50 صفحه­ای یا 100 صفحه­ای را ندارد. ممکن است در برخی از مواقع به اسناد پشتیبانی برای بخش­های خاصی نیاز باشد، اما می­توانید این موارد را در دیگر بخش­های طرح بنویسید و طرح اصلی را کوتاه و مختصر حفظ کنید.
  2. طرح مورد نظر باید همانند ابزاری باشد که برای راه اندازی کسب و کار و رشد آن از آن استفاده می­شود. بنابراین باید این طرح، سندی باشد که به طور مرتب در طول زمان از آن استفاده شود. دقت داشته باشید که طولانی بودن بیش از حد یک طرح، بازنویسی و بررسی آن را مشکل می­کند. در چنین مواردی، معمولاً طرح به کشوی میز منتقل شده و دیگر هرگز مورد استفاده قرار نمی­گیرد.

آزمایش کردن ایده کسب و کار

در حالی که با یک طرح یک صفحه­ای شروع کنید، می­توانید پیش از طراحی بیزینس پلن، ایده کسب و کارتان را آزمایش کنید. در طول این زمان، می­توانید پارامترهای بسیار زیادی از جمله نام محصول و خود محصول را آزمایش کرده و در نهایت به رفع ایرادات بپردازید. لازم به ذکر است که در این جا، می­توانید از یک فرد کاربلد و حرفه­ای کمک بگیرید یا برای مخاطبان هدف از تحقیقات میدانی استفاده کنید.

هر چه عناصر برنامه را بیش­تر و بیش­تر بررسی و آزمایش کنید، برنامه کسب و کار بهتری خواهید داشت. نکته­ی دیگر این است که با انجام این کار، دیگر لازم نیست انرژی و وقت زیادی را جهت رفع ایرادات صرف کنید.

تعیین مقاصد و اهداف در بیزینس پلن

پیش از آن که هر کسب و کاری را راه اندازی کنید، مشخص کنید که دقیقاً از کسب و کارتان چه می­خواهید. آیا می­خواهید ایده­ای که در نظر دارید، تبدیل به یک کسب و کار واقعی شود؟ آیا تصمیم به گسترش تیم خود دارید؟ باید بدانید که دقیقاً چه می­خواهید و به این سؤالات پاسخ دهید. با پاسخ دادن به این سؤالات، می­توانید برای دستیابی به اهداف خاص خود، برنامه کسب و کارتان را توسعه دهید.

ممکن است در ابتدای کار، چشم انداز طولانی مدت یا ایده­های عجیب و غریب زیادی نداشته باشید. اما اگر بر روی نقشه کسب و کارتان به درستی کار کنید، می­توانید همان موارد محدود را بر روی کاغذ پیاده کنید. انجام این کار که معیارهای موفقیت را تعریف کرده، هدف­ها را مشخص کرده و برای دستیابی به این اهداف برنامه ریزی کنید. شاید عجیب باشد، اما برای نوشتن یک طرح، تنها نیاز به یک چشم انداز اولیه و آرزوها و اهداف مشخصی است تا توانایی تمامی آن­ها را مکتوب نمایید.

مطالعه بیشتر: برندینگ چیست؟

ترس را کنار بگذارید

شاید عجیب به نظر برسد، اما باید بدانید کارآفرینان و صاحبان مشاغلی، تخصصی در راه اندازی کسب و کارشان ندارند. آن­ها دارای مدرک حسابداری یا MBA نیستند. این افراد در حال یادگیری­اند و برای کمک از منابع و ابزارها استفاده می­کنند.

شاید در ابتدا نوشتن یک بیزینس پلن، کاملاً بیهوده به نظر برسد، در صورتی که اصلاً این طور نیست. شما که در حال مطالعه این مقاله هستید، مطمئناً کسب و کارتان را می­شناسید. به همین دلیل با چالش­های سخت و دشوار در نوشتن طرح کسب و کار خود رو به رو نمی­شوید و می­توانید تمامی توقعات خود از کسب و کارتان را بر روی کاغذ، شرح دهید.

نقشه کسب و کار

اصلی ترین اجزای یک بیزینس پلن چیست؟

چه بخواهیم بدانیم که آیا ایده­‌هایمان به کار می­آیند یا خیر و یا به دنبال رشد و افزایش سود در کسب و کارمان باشیم، لازم است 6 بخش اصلی را در business plan طرح کرده باشیم. در این بخش به بررسی این 6 مورد مهم و اساسی می‌­پردازیم:

خلاصه اجرایی در بیزینس پلن

خلاصه اجرایی یک نمای کلی از برنامه­‌ها و کسب و کارتان را در اختیارتان قرار می­دهد. در این بخش شرکت به طور کامل معرفی می­شود و هر گونه اطلاعاتی در رابطه با کارکنان، مدیران، مکان شرکت و عملیات را در برمی­‌گیرد.

فرصت

یکی از بخش­های مهم و اساسی طرح کسب و کار، بخش فرصت است. در این بخش به مهم­ترین سؤالات پاسخ داده می­شود. بازار هدف مد نظرتان کدام است؟ رقبا چه کسانی هستند؟ چگونه یک مشکل در رابطه با بازار خود را برطرف خواهید کرد؟ این بخش اطلاعات کاملی در رابطه با ایده­ها و کسب و کار می­دهد. به عنوان مثال در سایت لوگو موشن، هدف اصلی، رفع نیاز مدیران و صاحبین کسب و کارها در زمینه سفارش طراحی و ساخت لوگو موشن اختصاصی و با کیفیت می‌باشد.

اجرا

کارهای اجرایی در این قسمت از بیزینس پلن بیان می­شوند. در این بخش مشخص می­شود که چگونه می­خواهید از فرصت­ها استفاده کنید؟

شرکت و مدیریت

از بخشی برای معرفی تیم فعلی خود و همچنین افرادی که باید در آینده به تیمتان اضافه شوند، استفاده کنید. اگر هنوز کسب و کارتان راه اندازی نشده، این قسمت می­تواند نمای کاملی از تاریخچه، مکان و ساختار قوانین باشد.

برنامه مالی

در این بخش نسبت به هزینه­ها و سودها درک کاملی پیدا می­کنید و واضح است که بدون داشتن این اطلاعات، راه اندازی کسب و کارتان بی فایده است.

ضمیمه بیزینس پلن

از این بخش می­توان برای اطلاعات اضافی، تصاویر محصول، نمودارها، جداول، آمارها و … استفاده کرد.

جمع بندی

در این مطلب توضیح دادیم که بیزینس پلن چیست و ویژگی­های مهم و اساسی آن پرداختیم. دانستید که برای نوشتن یک طرح، باید چه فاکتورهایی را مد نظر داشته باشید و چه قسمت­هایی را در طرح لحاظ کنید تا در نهایت کسب و کاری عالی را راه اندازی کرده و به رشد و ترقی آن کمک کنید.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 2 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *