داشتن محصول و خدمات با کیفیت در رسیدن به یک کسب و کار موفق الزامیست اما کافی نیست. در دنیای بیزینس، مهمترین نکتهای که به موفقیت کسب و کار شما کمک میکند، برندینگ صحیح و حرفهای است. چه صاحب یک شرکت بزرگ باشید و چه به عنوان یک شخص، در حال برندسازی شخصی باشید. این فرایند شامل کارها و نکات فراوانیست. از کیفیت خدمات و محصولات گرفته تا طراحی لوگو، لوگو موشن، انتخاب رنگ و… یکی از مهمترین بخشها برای داشتن یک برند قوی، انتخاب شعار مناسب است. بسیاری از افراد، این شعار را با نامهای تگ لاین و اسلوگان میشناسند اما تفاوتی بین این دو قائل نیستند. دراین مطلب، این دو مفهوم را به طور کامل برایتان توضیح داده و تفاوت تگ لاین و اسلوگان را برایتان بازگو خواهیم کرد.
البته که فقط آشنایی با معنی این مفاهیم کافی نیست و باید بدانیم که چگونه میشود یک تگ لاین یا اسلوگان موفق و تاثیر گذار نوشت. در ادامه نحوه نوشتن تگ لاین و اسلوگان را برای شما دوستان عزیز، توضیح میدهیم.
اهمیت و تاثیر تگ لاین و اسلوگان در برندینگ
برندسازی یعنی تمام چیزی که ما در یک کسب و کار داریم. مخاطب ما قرار است با دیدن و شنیدن چه چیزهایی به یاد ما بیفتد؟ و زمانی که به برند ما فکر میکند، قرار است چه حسی داشته باشد؟ شعارهای مورد استفاده در برند معمولا در کنار لوگو، کارتها و بنرهای تبلیغاتی دیده میشوند. از این رو میتوان این شعارها را بخشی از هویت بصری و هویت شنیداری برند دستهبندی کرد. همانگونه که داشتن لوگو و لوگوموشن حرفهای و جذاب از ضروریات هویت بصری یک برند است، نوشتن تگ لاین و اسلوگان زیبا نیز برای رسیدن به یک برند بزرگ و موفق الزامیست.
ما با طراحی هویت بصری، ظاهر خود را در ذهن مخاطب ثبت میکنیم و با نوشتن تگ لاین و اسلوگان، طرز فکر و شخصیت برند، خدمات و محصولات خود را برای دیگران بازگو خواهیم کرد.
تگ لاین چیست؟
به طور خلاصه تگ لاین یعنی شعار برند. یک شعار کلی و کوتاه که هدف وجودی برند را به شکلی زیبا، شاعرانه و گاها غیر مستقیم بیان میکند. این شعار مربوط به کل برند، از لحظه شروع آن است و قرار نیست محصولات و خدمات شما را معرفی کند. هدف تگ لاین، ماندگار کردن نام برند در ذهن مخاطب است. مثلا اگر یک کارخانه تولید لبنیات دارید، قرار نیست در تگ لاین از خوشمزه بودن پنیر، بستنی یا موارد دیگر صحبت کنید. قرار است از یک حس خاص و ماندگار که از طریق کل برند و محصولاتتان به مخاطب القا میشود صحبت کنید.
به عنوان مثال در تگ لاین کمپانی همراه اول که گفته میشود: “هیچکس تنها نیست”، به سیمکارت، قابلیت آنتن دهی، سرعت اینترنت و خدمات دیگر این شرکت به صورت مستقیم اشاره نمیشود. هدف این تگ لاین، ایجاد ارتباط بین حس تنها نبودن و برند است. هدف این است که مخاطب با دیدن یا شنیدن این جمله، همزمان با تداعی کردن نام برند، این حس مثبت را نیز تجربه کند. این یعنی دلیل وجودی برند همراه اول، این است که کسی احساس تنهایی نکند و بتواند به روشهای مختلف با عزیزان خود ارتباط برقرار کند.
نمونه تگ لاین های موفق
در این بخش به تعدادی از تگ لاین های معروف و موفق برندهای ایرانی نگاهی انداخته و این تگلاینها را از نظر ارتباط با برند و میزان تاثیر گذاری مورد بررسی قرار میدهیم. برای درک تفاوت تگ لاین و اسلوگان بهتر است با مثالهایی از این دو آشنا شویم.
طعم خوش لحظه
فکر میکنم با دیدن این جمله، اولین اسمی که به ذهنتان رسیده، برند چی توز باشد. طبیعی است، هدف تگ لاین همین است. در این شعار، به هیچ محصول خاصی اشاره نمیشود بلکه به طعم خوشی اشاره میشود که در لحظههای خوب تجربه میکنیم. قاعدتا کم پیش میآید که کسی برای مراسم عزاداری یا زمانی که شکست عشقی خورده، چیپس و پفک بخرد و از خوردن آن لذت ببرد. معمولا چیپس و پفک را برای تماشای دور همی یک مسابقه ورزشی هیجان انگیز، مهمانی، سفر، پیک نیک و دیگر لحظات خوش تهیه میکنیم. با برند چی توز قرار است به شما خوش بگذرد و لحظههای خوبی را تجربه کنید. در این تگ لاین، به تنوع و کیفیت محصولات اشارهای نمیشود. هدف این شعار فقط ایجاد یک حس خوب در مخاطب و ارتباط این حس با برند است.
دوست من سلام
از تگ لاین های قدیمی ایرانی، میتوان به این تگ لاین برند بهروز اشاره کرد. برندی که در زمینه تولید انواع سس و کنسروهای مواد غذایی فعالیت دارد. تصور کنید با دوست صمیمی خود نشستهاید و در حال خوردن فلافل، پیتزا و یا یکی از کنسروهای بهروز هستید. یک فضای صمیمی و شاد که با خوردن یک غذای ساده و خوشمزه و مکالمهای لذتبخش با رفیق میگذرد. آیا زیبا نیست؟ تمامی این حسها و خاطرات در یک جمله خلاصه میشود: “دوست من سلام“. و این جمله مار را به برند معروف بهروز میرساند.
چگونه تگ لاین مناسب بنویسیم
با توجه به مثالهایی که از تگ لاین های معروف مشاهده کردید، احتمالا تا حدودی با چگونگی نوشتن یک تگ لاین زیبا و تاثیرگذار آشنا شدهاید. برای اینکه بتوانید این کار را به بهترین شکل انجام دهید، ابتدا باید از خود بپرسید که دلیل وجودی برند شما چیست؟ این برند برای چه هدفی ایجاد شده؟ چه محصولات و خدماتی ارائه میدهد؟ قرار است در نهایت چه حسی را در مخاطب ایجاد کند؟ مزیت آن نسبت به رقبا چیست؟
بعد از پاسخ به این سوالات، حالا وقت آن است که هر جملهای که به ذهنتان میرسد را روی کاغذ بنویسید. همه چیز را بنویسید و از احمقانه بودن برخی جملات نترسید. حتی این جملات احمقانه نیز ممکن است باعث جرقهای در ذهن شما شوند. حدود 30 جمله بنویسید. هرچه بیشتر، بهتر.
حالا وقت آن است که جملات به درد نخور را حذف کنید. طوری که فقط 10 جمله باقی بماند. این 10 جمله را به دقت بررسی کنید و 5 جمله دیگر را حذف کنید. در نهایت با ترکیب این 5 جمله به یک عصاره 2 تا 5 کلمهای برسید. این عصاره، تگ لاین برند شما خواهد بود.
اسلوگان چیست؟
اسلوگان (Slogan) همان تگ لاین است ولی با هدفی کوتاه مدت و گاها مرتبط با محصولات و خدمات خاص. اسلوگان برای کمپینهای تبلیغاتی نوشته میشود و در هر کمپین میتواند متفاوت باشد. در نوشتن اسلوگان، تمرکز اصلی معمولا روی معرفی یا فروش محصولات و خدمات است. در این مورد اگر کارخانه لبنیات دارید، قرار است درمورد پنیر، بستنی و به طور کلی، محصولات خود بیشتر صحبت کنید.
به عنوان مثال در اسلوگان محصول “چی توز موتوری” از برند چی توز، دیگر درمورد لحظهها صحبت نمیکنیم. عبارت ” یه گاز خوشمزه” بیانگر یک محصول خاص و خوشمزه از برند چی توز است. محصولی که قرار است در کمپین تبلیغاتی جدید، به خوبی شناخته شده و فروش خوبی داشته باشد. هدف اسلوگان، معرفی هدف کلی و وجودی برند نیست. بلکه متناسب با یک کمپین تبلیغاتی خاص، نوشته میشود.
مطالعه بیشتر: نیچ مارکتینگ چیست؟
نمونه اسلوگان های موفق
وقت آن است که تعدادی از مثالهای معروف و موفق اسلوگان را در برندهای ایرانی ببینیم و به تحلیلشان بپردازیم. در این مثالها تا حدودی به تفاوت تگ لاین و اسلوگان پی خواهید برد.
پشتم گرمه
چه چیزی آرامشبخشتر از گرم بودن پشت شما به پکیچ ایران رادیاتور در یک زمستان سرد و برفی زیبا وجود دارد؟ ایهامی که در این جمله دیده میشود، تمام اهداف این محصول را در یک جمله به مخاطب توضیح میدهد. از اصطلاح گرم بودن پشت به کسی یا چیزی (به معنای اعتماد) گرفته تا مفهوم دیگر، یعنی گرم بودن پشت از طریق گرمای تولید شده توسط پکیج.
از سرعت واقعی لذت ببرید
برند رایتل یکی از برندهای بزرگ ایرانی در زمینه ارائه سیمکارت و خدمات تلفن همراه است. اما این اسلوگان، تمرکز خود را بر روی سرعت اینترنت، که تنها یکی از خدمات این شرکت است، قرار داده است. در این اسلوگان، کلیت برند و خدمات مطرح نیست و هدف اصلی، تعریف و تمجید از سرعت بالای اینترنت است.
چگونه اسلوگان تاثیرگذار بنویسیم؟
برای نوشتن یک اسلوگان موفق، باید با هدف کمپین خود آشنایی کامل داشته باشیم. آیا هدف از این کمپین، معرفی یک محصول جدید است یا افزایش فروش یک محصول قدیمی؟ آیا قرار است مخاطب را با محصولات خود و کیفیت آنها آشنا کنیم یا میخواهیم یک جشنواره تخفیفی را معرفی کنیم؟ بعد از آشنایی کامل با اهداف کمپین، ادامه کار را دقیقا مانند نوشتن تگ لاین ادامه میدهیم.
تفاوت تگ لاین و اسلوگان چیست؟
- فکر میکنم تا به اینجای کار با تفاوت تگ لاین و اسلوگان آشنا شدهاید. اما برای محکم کاری، توضیحات لازم را خدمتتان ارائه میدهیم.
ویژگی های تگ لاین
- درباره کل برند و هویت و هدف کلی برند است.
- برای همیشه با برند باقی میماند. مگر اینکه در فرایند ریبرندینگ یا بازسازی برند تغییر کند.
- با محصولات و ویژگیهای آنها کاری ندارد.
- به دنبال ایجاد یک حس خاص در مخاطب است.
ویژگی های اسلوگان
- درباره یک کمپین، محصول یا خدمات خاص است و با کلیت برند کاری ندارد.
- مربوط به یک بازه زمانی کوتاه بوده و عمر آن به اندازه عمر کمپین است.
- هدف آن معرفی محصول، خدمات یا شرایطی ویژه است.
- به دنبال تعریف و تمجید خلاقانه از یک محصول یا خدمت است.
با مشاهده این ویژگیها تفاوت تگ لاین و اسلوگان را میفهمیم و متوجه میشویم که اسلوگان با کلیت برند کاری ندارد و تمرکز اصلی آن روی محصولات و خدمات است. اما هدف اصلی تگ لاین، انتقال پیام و مفهوم اصلی برند میباشد و در پی آن است که یک حس خاص و ماندگار را در مخاطب ایجاد کند.
نمونه تگ لاین و اسلوگان ضعیف
تا به اینجار کار با مفهوم و تفاوت تگ لاین و اسلوگان آشنا شدید. اما یک نکته بسیار مهم در نوشتن شعار وجود دارد. به هیچ وجه نباید در شعار برند خود، دروغ بگویید. چیزی را بگویید که مطمئن هستید از عهده انجام آن بر خواهید آمد. چه در تگ لاین و چه در اسلوگان. به عنوان مثال نظر شما را به یک تگ لاین ضعیف و شکست خورده جلب میکنم.
سایپا مطمئن
با توجه به شناختی که همگی ما نسبت به این برند و محصولاتش داریم، قطعا این خندهدارترین و احمقانهترین شعاری است که برندی مانند سایپا میتواند برای خود انتخاب کند. شاید تگ لاینهای “ارابه مرگ” یا “تابوت در جاده” برای این برند بسیار مناسبتر باشند.
مطالعه بیشتر: چگونه محتوای با کیفیت بنویسیم؟