بزرگترین دغدغه برای هر کسب و کار از دیرباز تا کنون، جذب مشتری و کسب درآمده بوده وهست. اصلا هدف وجودی هر کسب و کار همین است. از فروشندهای که در بازار میوه میفروشد تا مدیر عامل یک شرکت بزرگ بینالمللی. در بعضی از مشاغل، کار با داد زدن و فرا خواندن مشتری به سمت محصول راه میافتد. اما در بیزینسهای بزرگتر و در دنیای امروز، چنین روشی جوابگو نیست. در زمان حال که عصر اینترنت و شبکههای اجتماعی است، هر کسب و کاری برای رشد و پیشرفت، نیاز به حضور فعال در شبکههای اجتماعی یا سوشیال مدیا دارد. در این مطلب قصد دارم به شما بگویم که بازاریابی شبکه های اجتماعی SSM)) یا سوشیال مدیا مارکتینگ چیست و چرا باید از آن بهترین استفاده را بکنیم؟
در سالهای گذشته، مخصوصا در دوران کرونا، شبکههای اجتماعی بسیار قدرتمند شده و نقش بسیار مهمی را در زندگی مردم ایفا میکنند. بسیاری از مردم از شبکههای اجتماعی نه فقط به عنوان یک سرگرمی، بلکه به عنوان یک منبع درآمد مهم استفاده میکنند. چه بسیار کسانی که در دوران کرونا با تولید محتوای خلاقانه در اینستاگرام و یوتیوب، از صفر به درآمدهای میلیاردی رسیدند. اتفاقی که بسیاری از مردم تا همین چند سال پیش فکرش را هم نمیکردند. پس اگر به رشد کسب و کار خود علاقه دارید و قصد دارید بدانید سوشیال مدیا مارکتینگ چیست، حتما این مطلب را با دقت مطالعه کنید.
سوشیال مدیا چیست؟
سوشیال مدیا یا Social Media به صورت تحت الفظی یعنی رسانه اجتماعی. اما عبارت “شبکه اجتماعی” به صورت عمومی به عنوان ترجمه سوشیال مدیا مورد استفاده قرار میگیرد. هرمحفلی که در آن تعدادی از افراد دور هم جمع شوند میتواند به عنوان رسانه اجتماعی در نظر گرفته شود. اما در این مورد بخصوص، منظور، محافل آنلاین است. به پلتفرمهای آنلاینی که در آن افراد بتوانند از راههای مختلف با هم در ارتباط باشند و مطالبی را به اشتراک بگذارند، شبکه اجتماعی یا سوشیال مدیا میگویند. تاریخچه سوشال مدیا به دهههای هشتاد و نود میلادی و سایتهای دوست یابی و چت رومها باز میگردد. اما شبکههای اجتماعی به شکل امروزی و به صورت جدی از اوایل دهه 2000 میلادی و با تولد برندهایی مانند مای اسپیس و فیسبوک کار خود را آغاز کردند.
مفهوم سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
سوشیال مدیا مارکتینگ یا Social Media Marketing یعنی بازاریابی رسانه اجتماعی. البته به صورت عمومی معنی این عبارت را با بازاریابی شبکه های اجتماعی یا مخخف شده آن یعنی SSM میشناسیم. این بازاریابی از طریق تولید محتوا به انواع شکل پست، ویدیو، استوری و همچنین انجام تبلیغات در شبکه های اجتماعی انجام میشود. در این شبکهها ما به راحتی به دامنه وسیعی از مخاطبان دسترسی داریم و با فاصله کمتر و شکل صمیمیتری میتوانیم با این دوستان در ارتباط باشیم. به دلیل وجود فضای صمیمی در این پلتفرمها اشکال خاصی از بازاریابی مانند بازاریابی احساسی به شدت بازدهی مناسبی خواهند داشت.
بازاریابی شبکه های اجتماعی از طریق تولید محتوا
در جواب به این سوال که مهمترین بخش سوشیال مدیا مارکتینگ چیست، پاسخ صحیح، تولید محتوای مفید، سرگرم کننده و مستمر است. هیچ چیزی به اندازه محتوای با کیفیت و تعامل با مخاطب باعث شکل گیری یک جامعه بزرگ و قابل اتکا از مخاطبین نمیشود. محتوای خوب میتواند باعث ترغیب مخاطبان موجود به خرید یا دیگر کارهای مد نظر ما شود. همچنین با دست به دست شدن این محتوا، مخاطبان و مشتریان جدیدی به جامعه کسب و کار ما خواهند پیوست.
بازاریابی شبکه های اجتماعی از طریق تبلیغات
از دیگر روشهای فعالیت در پلتفرمهای اجتماعی میتوان به تبلیغات اشاره کرد. در این روش نیاز نیست که حتما صاحب یک صفحه اجتماعی باشید. با داشتن یک سایت یا حتی فقط یک شماره تلفن، میتوانید کسب و کار خود را در شبکههای اجتماعی تبلیغ کرده و بازخورد مناسبی دریافت کنید. میتوان گفت که با اجرای درست تبلیغات، میتوانید ره صد ساله را یک شبه طی کنید و در مدت زمان کوتاهی کسب و کار خود را به سطحی برسانید که شاید در حالت عادی رسیدن به آن، سالها طول میکشید. پس لازم است که روش صحیح تبلیغات در شبکههای اجتماعی و اینفلوئنسر مارکتینگ را یاد بگیرید.
مطالعه بیشتر: تبلیغات در اینستاگرام
هدف سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
حالا میرسیم به این سوال که هدف سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟ این سوال تنها یک پاسخ ندارد. بازاریابی شبکههای اجتماعی میتواند اهداف مختلفی داشته باشد و این اهداف یه نوع کسب و کار و استراتژی آن بستگی دارد. از جمله این اهداف، میتواند موارد زیر را نام برد:
- افزایش آگاهی از برند.
- فروش محصول بیشتر.
- افزایش بازدید سایت.
- ایجاد یک فضای صمیمی و دوستانه با مخاطب.
- بررسی و آنالیز نظرات مخاطبان و مشتریان.
- ساخت یک جامعه منسجم از مخاطبان و طرفداران.
سوشیال مدیا مارکتر کیست؟
سوشیال مدیا مارکتر کسی است که تخصصش ارتباط مثبت و سازنده با جامعه مخاطبان یک کسب و کار است. کسی که با بررسی کسب و کار مورد نظر، میتواند جامعه هدف آن را پیدا کرده، نیازهایشان را شناسایی کند و بر اساس این نیازها، محتوای مناسب و تاثیرگذار را در اختیارشان قرار دهد. سوشیال مدیا مارکتر فقط یک ادمین ساده نیست که پستها و استوریها را آپلود کند و به دایرکتها پاسخ دهد. شخصی که تحت این عنوان فعالیت میکند، یک استراتژیست است که با توجه به نوع کسب و کار و شرایط و ترندهای روز، بهترین استراتژی را برای مدیریت شبکههای اجتماعی به کار میگیرد.
وظایف کارشناس سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
همانگونه که گفتم، سوشیال مدیا مارکتر فقط یک ادمین ساده نیست. از جمله وظایف کارشناس بازاریابی شبکههای اجتماعی میتوان موارد زیر اشاره کرد.
- آشنایی کامل با کسب و کار مورد نظر و جنبههای مختلف آن.
- شناسایی پرسونای مخاطب و نیازهای آن.
- ایجاد استراتژی محتوایی مناسب برای مخاطب هدف.
- آماده سازی برنامه محتوایی روزانه، هفتگی، ماهانه و مناسبتی.
- تولید و انتشار محتوا. البته این مرحله با کمک تیم تولید محتوا انجام میشود.
- تعامل با مخاطبان و پاسخگویی به آنها.
مزیت های سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
از مزایای سوشیال مدیا مارکتینگ هرچه بگویم، کم گفتهام. وجود این پلتفرمها، فرصتی استثنایی برای رشد پر سرعت هر کسب و کار آنلاین و آفلاینی میباشد. در ادامه این مزایا را نام برده و هرکدام را برایتان شرح خواهم داد.
در دسترس بودن و سادگی
شاید از خود بپرسید که بزرگترین مزیت سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟ جواب ساده است. در دسترس بودن و سادگی. هر کسی میتواند به راحتی و در عرض چند دقیقه حساب کاربری خود را در این پلتفرمها بساز و فعالیت خود را آغاز کند. نه نیازی به دانش برنامهنویسی دارد، نه آشنایی با وردپرس و نه هیچ مهارت و تخصص خاص و پیچیده دیگری. تنها چیزی که نیاز است، یک شماره موبایل و یک ایمیل است. همین. به همین سادگی میتواند به تعداد بسیار بالایی از مخاطبان دسترسی داشته باشد. معمولا در هر پلتفرمی برای حسابهای تازه وارد، کمکها و حمایتهایی برای رشد اولیه در نظر گرفته میشود.
کم هزینه بودن
برای رشد در مسیر بازاریابی شبکه های اجتماعی، مهمترین کار، تولید محتوای با کیفیت و مستمر است. برای انجام این کار، داشتن یک گوشی هوشمند ساده و کمی خلاقیت و تلاش کافیست. نیازی به هیچ ابزار گران قیمتی نیست. خود شما به تنهایی میتوانید محتوا را تولید کنید. در نهایت اگر بخواهید سرعت رشد خود را افزایش دهید، با تبلیغات ارزان قیمت در کنار تولید محتوای مناسب، میتواند رشدی سریع را تجربه کنید.
دسترسی به جامعه مخاطبین بالا
با ساخت حساب کاربری در هریک از پلتفرمهای اجتماعی معروف، به راحتی به جمعیتی میلیونی و در مواردی میلیاردی دسترسی دارید. میتوانید در یک گوشه اتاق خود در هر نقطه پر جمعیت یا دور افتادهای از کشور(در صورت وجود اینترنت) با جامعه بزرگی از مخاطبان در ایران و جهان در ارتباط باشید.
تاثیرگذاری بالا
در صورتی که فقط به عنوان یک شرکت یا یک وبسایت با مخاطب در ارتباط باشید، این ارتباط از کیفیت بالایی برخوردار نبوده و صمیمیتی در آن وجود نخواهد داشت. وجود صمیمیت برای داشتن مشتریان وفادار و انجام تبلیغات دهان به دهان، یکی ازموارد ضروری است. به لطف سوشیال مدیا ماررکتینگ میتوانید این ارتباط صمیمانه را بین خود و مخاطبان ایجاد کنید.
احتمال بالای دیده شدن
حتما افرادی را دیدهاید که فقط با تولید یک مطلب یا ویدیوی خاص بین میلیونها نفر معروف شدهاند. بسیاری از این افراد، قبل از تولید محتوای وایرال خود، جامعه کوچکی از مخاطبان داشتهاند. اما به لطف همکاری همین جامعه کوچک و به اشتراک گذاری مطلب مورد نظر، در مدت زمان کوتاهی، هزاران مخاطب جدید جذب کرده و در میان میلیونها نفر شناخته شدهاند.
انواع شبکههای اجتماعی
امروزه برای هر سلیقه، رنج سنی و تیپ شخصیتیای شبکه اجتماعی خاصی وجود دارد. در چنین اوضاعی راهکار ما برای اجرای صحیح سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟ قطعا نمیتوان در تمامی این پلتفرمها به صورت فعالانه حضور داشت. پس با توجه به مدل کسب و کار و پرسونای مخاطب، نیازاست که تعدادی از این شبکههای اجتماعی را انتخاب کنیم.
شبکههای اجتماعی مناسب برای کسب و کارهای B2C
عبارت B2C مخفف Business to Consumer و به معنای “کسب و کار به مصرف کننده” میباشد. این عبارت برای کسب و کارهایی استفاده میشود که جامعه هدفشان شامل مردم عادی و قشر مصرف کننده جامعه میباشد. شبکههای اجتماعی زیر برای این کسب و کارها مناسبتر هستند.
نقش اینستاگرام در سوشیال مدیا مارکتینگ چیست
حتما در اینستاگرام با تعداد زیادی از صفحات مربوط به فروش لباس، محصولات آرایشی بهداشتی، صنایع دستی، مشاوره روانشناسی و… مواجه شدهاید. اینستاگرام یکی از بهترین پلتفرمها برای کسب و کارهای B2C است و تعداد زیادی از افراد جامعه، زندگی خود را از طریق سوشیال مدیا مارکتینگ در این شبکه اجتماعی میگذرانند. البته نمیتوان گفت که این سوشال مدیا برای کسب و کارهای B2B مناسب نیست، اما بازخوردش نسبت به موارد B2C بسیار کمتر است. برای شروع تبلیغات در اینستاگرام بهتر است از آموزش نوشتن متن تبلیغ پیج کاری اینستاگرام شروع کنید.
فیسبوک
میتوان گفت که فیسبوک حتی از اینستاگرام هم بهتر و پر بازدهتر است. زیرا بیشترین جمعیت را در بین شبکههای اجتماعی دارد. اما این گزینه درمورد ایران صدق نمیکند. این پلتفرم اجتماعی در بین ایرانیان خیلی پر کاربرد و پر طرفدار نیست. البته در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود، بازار پر رونقی در ایران داشت. اما رفته رفته رونق خود را در میان ایرانیان از دست داد. از مهمترین دلایل این اتفاق میتوان به خارج شدن این سایت از دسترس مردم اشاره کرد.
توییتر
توییتر هم شرایط فیسبوک را دارد و از دسترس مردم خارج شده است. اما این مورد متفاوت است. شبکه اجتماعی توییتر در بین ایرانیان نسبت به فیسبوک پر طرفدارتر و فعالتر است. در این سوشیال مدیا اغلب افراد تحصیل کرده و گاها با سطح فرهنگی و رفاهی بالاتر نسبت به عموم جامعه فعالیت دارند. جمعیت توییتر در جهان نسبت به سایر موارد بسیار کمتر بوده و در عین حال خاصتر میباشد. فرآیند سوشیال مدیا مارکتینگ در این شبکه اجتماعی، مخاطبان و مشتریان خاصی را به کسب و کار شما جذب خواهد کرد.
یوتیوب
میرسیم به پر طرفدارترین و قدیمیترین پلتفرم ویدیویی دنیا. در یوتیوب هرکسی میتواند محتوای ویدیویی تولید کرده و در اختیار دیگران قرار دهد. از ویدیوهای طنز و سرگرم کننده گرفته تا محتواهای آموزشی و فلسفی. یکی از مزیتهای مهم در بازاریابی شبکه های اجتماعی در یوتیوب، این است که شما میتوانید به طور مستقل از این پلتفرم کسب درآمد کنید. با رسیدن به 1000 سابسکرایبر و 4000 ساعت زمان بازدید، پروسه کسب درآمد دلاری از این سوشیال مدیا آغازخواهد شد.
تویچ
توییج، یک تلویزیون اینترنتی است که در آن هر کسی میتواند شبکه خود را ساخته و پخش زنده را آغاز کند. البته این شبکه اجتماعی بیشتر در زمینه گیم فعال بوده و مخاطب آن را اکثرا نسل جوان و نوجوان تشکیل میدهد. ویژگی اصلی این شبکه، پخش زنده است و برای آپلود ویدیوهای از پیش ساخته شده مناسب نیست. یوتیوب هم قابلیت پخش زنده را دارد، اما مزیت توییچ برای ایرانیان، در دسترس بودن آن است.
شبکههای اجتماعی مناسب برای کسب و کارهای B2B
B2B مخفف عبارت Business to Business است. مخاطبان اصلی برای این کسب و کارها، صاحبان و مدیران دیگر کسب و کارها هستند. این افراد معمولا نسبت به افراد عادی، زمان کمتری را به شبکههای اجتماعی پرطرفدار اختصاص میدهند. صاحبان و مدیران کسب و کارها را اکثرا میتوان در شبکههای اجتماعی زیر یافت. پس اگر صاحب یک بیزینس B2B هستید، بهتر است تمرکز اصلی سوشیال مدیا مارکتینگ خود را به گزینههای زیر اختصاص دهید.
نقش لینکدین در سوشیال مدیا مارکتینگ چیست؟
هدف اصلی وجود لینکدین یک چیز است: ارتباط بر اساس شغل و منافع حرفهای. در اینجا خبری از استوریهای آنچنانی، روزمرگی و مطالب طنز و سرگرم کننده نیست. در این شبکه اجتماعی، افراد بر اساس شغل و تخصصشان با یکدیگر در ارتباط هستند. مدیران، کارمندان را پیدا میکنند و فریلنسرها، شرکت مناسب را برای همکاری. اگر صاحب کسب و کاری B2B هستید، این شبکه اجتماعی بهترین جا برای فعالیت شماست.
توییتر برای بیزینسهای B2B
همانگونه که گفتم، توییتر جای مخاطبان خاص است. در میان این مخاطبان خاص، تعداد زیادی از مدیران و فعالان کسب و کارهای مختلف، وجود دارند. پس توییتر، هم برای بیزینسهای B2C و هم موارد B2B بسیار مناسب است.
تلگرام
از نظر تنوع امکانات و کمبود باگ، قطعا تلگرام یکی از بهترین شبکههای اجتماعی است. اما افسوس که خارج بودن آن از دسترس مردم در ایران، باعث کاهش استفاده از این شبکه اجتماعی شده است. با این وجود، بسیاری از صاحبان و مدیران کسب و کار، کماکان فعالیت خود را در این پلتفرم ادامه میدهند. یکی از بهترین گزینههای برای تبلیغات و سوشیال مدیا مارکتینگ بیزینسهای B2B بی شک همین تلگرام است.
بیهنس
اگر در زمینه گرافیک و زیرمجموعههای آن به صورت فریلنس فعالیت داشته و یا صاحب شرکتی در زمینه ارائه این خدمات هستید، حتما از این گزینه استفاده کنید. فعالیت در Behance باعث جذب مشتریان بین المللی و کسب درآمد دلاری برای شما خواهد شد. پس قدرت این سوشال مدیا را دست کم نگیرید.
سخن پایانی
در این مطلب توضیح دادم که بازاریابی شبکه های اجتماعی یا سوشیال مدیا مارکتینگ چیست و از مزایا و انواع آن برایتان گفتم. در دنیای امروز اگر صاحب هر مدل کسب و کاری (آنلاین، فیزیکی، فروش محصول، خدمات و…) هستید، حتما به فعالیت در رسانههای اجتماعی نیاز دارید. پس این امکان را از دست ندهید و از آن حداکثر استفاده را ببرید. امیدوارم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.
سلام مطالبتون خیلی خوب بود ممنون
سلام و عرض ادب جناب آقای عظیمی عزیز
سپاس بابت لطفتون