اجازه دهید مطلب را با این جمله شروع کنم: دنیا، دنیای تبلیغات است. چه تبلیغ در اینستاگرام، چه تبلیغات در هر رسانه دیگری. ما در جهانی زندگی میکنیم که اکثر محصولات و اشخاص، ارزش و اعتبار خود را مدیون تبلیغات هستند. دنیایی که در آن یک موز چسبیده به دیوار با قیمت میلیون دلاری به فروش میرسد. فقط و فقط به لطف تبلیغات و رسانهها. در دنیای ارزهای دیجیتال، یک توکن کاملا بی ارزش، از طریق تبلیغات، ارزشی عجیب و غریب بدست میآورد. خوانندهای که حتی ابتداییترین اصول خوانندگی رو نمیداند، از طریق امداد غیبی رسانهها یک شبه ره صد ساله را طی میکند. حالا که اهمیت این موضوع را درک کردید، در این مطلب همراه من باشید تا درباره تبلیغات اینستاگرامی برایتان صحبت کنم. در مطلبی دیگر هم درمورد آموزش نوشتن متن تبلیغ پیج کاری اینستاگرام برای شما عزیزان آماده کردهایم.
آیا تبلیغ در اینستاگرام ضروری است؟
شاید پیش خودتان فکر کنید که اصلا چه نیازی به تبلیغات اینستاگرامی است؟ من که قرار است محتوای با کیفیت را به صورت مستمر و منظم تولید کنم، همیشه استوریهایم به راه باشد و تمام نکاتی که مناسب الگوریتم اینستاگرام است را رعایت کنم. پس نیازی به تبلیغات ندارم. قطعا که تولید محتوای با کیفیت و مستمر، عالی و ضروری است. این کاری است که حتما باید انجام دهید. اما باید با این واقعیت روبرو شویم که الگوریتم اینستاگرام دیگر مثل گذشته به سادگی اجازه رشد به پیج شما را نمیدهد.
تمام تلاش الگوریتم اینستاگرام این است که شما را به سمت پروموشن و تبلیغات خود بکشاند. بله، زاکربرگ هم باید به طریقی شکم زن و بچه خود را سیر کند. قبلا یک محتوای با کیفیت به راحتی وایرال میشد و از طریق هشتگها و اکسپلور به دست تعداد زیادی از مخاطبان جدید میرسید. اما الان جوری شده که محتوای شما حتی به دست نیمی از فالوورهای خودتان نیز نمیرسد. پس در چنین شرایطی نیاز شدیدی به تبلیغات اینستاگرامی حس میشود.

انواع تبلیغ در اینستاگرام
به طور کلی 3 مدل تبلیغ در اینستاگرام داریم. تبلیغ در استوری، تبلیغ در پست و تبلیغ به عنوان اسپانسر.
تبلیغ در استوری اینستاگرام
شناخته شده ترین و بهترین مدل تبلیغات اینستاگرامی، این مدل است. در این روش شما استوری خود را به صورت عکس یا ویدیو (معمولا ویدیو) به مدت 24 ساعت در پیج اینفلوئنسر مورد نظر خود منتشر میکنید. یا خود شما این استوری را آماده میکنید یا از ارائه دهنده تبلیغ درخواست میکنید که استوری را با توجه به خلاقیت خود برایتان آماده کند. البته در این صورت باید هزینه بیشتری بپردازید. بر اساس تجربه به این نتیجه رسیدم که این روش، پربازدهترین روش تبلیغ در اینستاگرام است.

تبلیغ در پست اینستاگرام
میشود اینگونه گفت که این روش، بدترین روش تبلیغ در اینستاگرام است. تبلیغ در پست دقیقا مشابه تبلیغ در استوری است. شما یک محتوای تبلیغاتی را به صورت ویدیو یا پست اسلایدی آماده میکنید و این پست در یک بازه زمانی مشخص در پیج ارائه دهنده تبلیغ قرار میگیرد. اکثر مخاطبانی که با این پست مواجه میشوند، سریع متوجه تبلیغ بودن آن شده و بی تفاوت از کنارش خواهند گذشت. مشکل اصلی اینجاست که پست به شدت وابسته به لایک و کامنت اولیه است و اگر میزان درگیری مخاطب با پست کم باشد، به دست بقیه مخاطبان نخواهد رسید.
قسمت جالب ماجرا اینجاست که تبلیغ از طریق پست در اینستاگرام، با اینکه بازدهی خیلی کمتری نسبت به استوری دارد، اما هزینه بیشتری را شامل میشود. پس گول این هزینه بیشتر را نخورید و فکر نکنید که قرار است ورودی بیشتری به همراه داشته باشد.
مطالعه بیشتر: بازاریابی شبکه های اجتماعی
اسپانسر
میرسیم به گرانترین مدل تبلیغات در اینستاگرام یعنی تبلیغات اسپانسری. این مدل، خود به دو نوع تقسیم میشود. در مدل اول، فقط اسم برند شما به عنوان اسپانسر در اول ویدیو و کپشن قرار میگیرد و کاملا جنبه برند اورنس یا آگاهی از برند دارد. در این روش مخاطبان با اسم برند شما آشنا خواهند شد و متوجه میشوند که برندی با این نام وجود دارد.
در مدل دوم ،علاوه برای معرفی برند شما در اول ویدیو، در طول محتوا نیز برند یا محصول شما معرفی خواهد شد. مثلا محصول شما مورد بررسی قرار خواهد گرفت یا کمپین جدیدتان در قالب دیالوگ معرفی میشود و…
تبلیغات اسپانسری معمولا با یک یا دو تبلیغ نتیجه خاصی را برای کسب و کار شما رقم نخواهند زد. این مدل تبلیغ نیاز به استمرار و تعداد تبلیغات بالایی در پیجهای مختلف دارد و به همین دلیل هزینه خیلی زیادی را میطلبد. پس به درد کسب و کارهای کوچک با سرمایه کم نمیخورد.

از چه زمانی تبلیغات اینستاگرامی را شروع کنم؟
یکی از اشتباهات رایج، شروع تبلیغات اینستاگرامی بلافاصله بعد از راهاندازی پیج است. مخصوصا زمانی که تعداد کافی محتوای مناسب روی پیج وجود ندارد. خودتان را جای مخاطب بگذارید. به چه دلیل باید شما را دنبال کنند یا محصولتان را بخرند. هنوز هیچ اثری از قابل اعتماد بودن در صفحه شما وجود ندارد.
حتی اگر تعداد کافی محتوا داشته باشید اما تعداد کافی فالوور نداشته باشید، بازهم تعداد زیادی از افرادی که پروفایل شما را خواهند دید، بی تفاوت از کنارتان رد میشوند. پس قبل از شروع تبلیغ در اینستاگرام، باید صفحه خود را سر و سامان بدهید.
کارهای ضروری قبل از شروع تبلیغات
- بیوی خود را با اطلاعات مناسب و جذاب پر کنید. بیو اولین چیزی است که مخاطب از پیج شما میبیند. اگر به اندازه کافی جذاب نباشد، ممکن است از همانجا صفحه شما را ترک کند. تصویر پروفایل مرتبط با برند خود را قرار دهید. اگر لوگو دارید، که حتما از آن استفاده کنید. اطلاعات بیو جامع و کوتاه باشد. داستان تعریف نکنید. از بکار بردن کلماتی مثل “بهترین”، “اولین”، “تنها ترین” و… پرهیز کنید. انقضای این کلمات خیلی وقت است که گذشته است. اگر سایت دارید، آدرس سایت و راههای ارتباطی دیگر فراموش نشود.
- حداقل 15 پست در پبج خود داشته باشید. یکی از شروط بسیاری از پیجها برای قبول تبلیغات شما، داشتن حداقل 15 پست است. البته جدا از این مساله، باید چیزی برای ارائه به مخاطبان داشته باشید. لازم است این حس را در آنها ایجاد کنید که کار شما جدی و مستمر است. درضمن به هویت بصری پیج و پستهای خود توجه ویژه داشته باشید.
- حداقل 500 تا 1000 (پیشنهاد خود من 1000 است) فالوور اول را به صورت ارگانیک و از طریق محتوا و یا فالو کردن بدست آورید. برای شروع تبلیغات نیاز از این حداقل فالور را داشته باشید. بسیاری از افراد ممکن است محتوای شما را دوست داشته باشند، اما با دیدن تعداد فالور کم شاید شما را جدی نگیرند و از فالو کردن یا خریدن محصولتان خودداری کنند.
تبادل بنر در اینستاگرام چیست؟
بعد از اینکه پیجتان را سر و سامان دادید و به حداقل تعداد فالوور رسیدید، میتوانید قبل از تبلیغات پولی در اینستاگرام یا در کنار آن، به تبادل بنر بپردازید. تبادل بنر یعنی اینکه پیجهای مرتبط با پیج خود و دارای تعداد فالور مشابه را پیدا کنید و تبلیغات یکدیگر را به صورت رایگان برای هم استوری یا پست کنید.
پیجهای مناسب برای تبلیغات
یکی از سوالات اصلی در تبلیغات اینستاگرامی این است که در چه پیجهایی بهتر است تبلیغات انجام دهم؟ اولین شرط برای رسیدن به پاسخ این سوال، شناخت کامل از مخاطب بالقوه خود یا همان پرسونای مخاطب است. و برای رسیدن به این شناخت باید به سوالات زیر پاسخ دهید
- مخاطب من در کدام رنج سنی قرار دارد؟
- بیشتر شامل زنان میشود یا مردان یا جنسیت اهمیتی ندارد؟
- در کدام طبقه اقتصادی قرار دارد؟
- شغل یا رشته تحصیلی مخاطب من معمولا چیست؟
- به چه مدل محتواهایی علاقه دارد؟
- از نظر فرهنگی در چه سطحی است؟
- از نظر استقلال مالی و علاقه به خرج کردن پول در چه سطحی است؟
- علاوه بر زمینه کاری من، به چه کارهای دیگری ممکن است علاقه داشته باشد؟
- و کلی سوال دیگر
با پاسخ به این سوالات به دید روشنی از مخاطب خود میرسید و میتوانید حدس بزنید که این شخص معمولا چه پیجهایی را دنبال میکند. حال فقط کافیست که بهترین پیجها را در این زمینهها پیدا کنید.
انواع پیج برای تبلیغات اینستاگرامی
به طور کلی پیجهای مناسب برای تبلیغ به دو دسته تقسیم میشوند: پیجهای تخصصی و پیجهای عمومی. پیجهای تخصصی، معمولا مرتبط با زمینه کاری شما فعالیت میکنند یا در موضوعی فعالیت دارند که مخاطبان و مشتریان شما، آن موضوع را به صورت تخصصی دنبال میکنند. بهتر است که تبلیغات خود را با این دسته از صفحات اینستاگرامی شروع کنید.
پیجهای عمومی معمولا محتواهای کلیتر مثل محتوای طنز و فان تهیه میکنند. مخاطبان این پیجها طیف گستردهای از اقشار مختلف جامعه را در بر میگیرد و تعداد زیادی از مردم با برند شما آشنا خواهند شد. اما اینکه چه مقدار از این مخاطبان تبدیل به فالوور یا مشتری شما خواهند شد، فقط بعد از اجرای تبلیغ در آن پیچ اینستاگرامی مشخص خواهد شد.

کلاهبرداری در تبلیغات اینستاگرام
یکی از بزرگترین چالشهای تبلیغ در اینستاگرام، موضوعی به اسم فالوور فیک یا غیر واقعی است. متاسفانه تعداد خیلی زیادی از پیجها مخصوصا پیجهای کمتر شناخته شده، دست به این کار زشت زده و برای جلب رضایت شما، فالوور فیک و غیر واقعی به پیجتان اضافه میکنند. این کار دقیقا مثل تبر زدن به ریشه پیجتان است. فالوور فیک، میزان اینگیجمنت و دیده شدن مطالب شما را به خاک و خون کشیده و ضربه مهلکی به کسب و کارتان وارد میکند.
پس تبلیغات خود را به هر پیجی نسپارید. در صورتی که تبلیغ شما مربوط به سایت یا سفارش تلفنی یک محصول است، جای نگرانی نیست. اما اگر آیدی پیج اینستاگرام خود را در تبلیغ قرار میدهید، حتما سعی کنید اول به شناخت کافی از پیج مورد نظر برسید. مثلا میتوانید از افراد دیگری که تبلیغات خود را در آن پیج قرار دادهاند، در مورد رضایتشان از تبلیغ بپرسید. یا نسبت تعداد لایک و کامنتها را به تعداد فالور (اینگیجمنت ریت) آن پیج در نظر بگیرید. این نسبت نباید کمتر از 8 تا 10 درصد باشد. سایتهای زیادی برای اندازهگیری میزان Engagement Rate وجود دارند.
از کجا بفهمم که فالوور فیک به پیجم اضافه شده؟
راه دقیق و کاملا روشنی در این زمینه وجود ندارد. اما یک سری نشانهها وجود دارد که با مشاهده آنها میتوانیم این موضوع را تا حدی متوجه شویم. مثلا اگر در پیجی که خیلی بزرگ نیست، تبلیغی انجام دادیم، و ناگهان با ورودی عجیب و غریب و غیر معمولی مواجه شدیم، میتوانیم به این موضوع شک کنیم.
به طور معمول، تعداد لایک و کامنت ورودی تقریبا مساوی یا بیشتر از تعداد فالوورهاست و فالوورها معمولا هر چند ثانیه یا حتی هر چند دقیقه اضافه میشوند. اما در حالت فیک، تعداد زیادی فالور در یک زمان خیلی کوتاه (چند ثانیه) اضافه شده، در حالی که هیچ لایک و کامنتی با خود به همراه نمیآورند. اگر پروفایل این افراد را مشاهده کنید، معمولا اسم و رسم مناسبی ندارند. پستی ندارند، اکثرا پیج پرایوت و خصوصی ندارند و میزان افرادی که دنبال کردهاند (Following) خیلی خیلی بیشتر از دنبال کنندههایشان (Follower) است. شاید حتی هیچ دنبال کنندهای نداشته باشند.
قبل از شروع تبلیغ در اینستاگرام، حتما از مناسب بودن پیج مقصد اطمینان حاصل کنید و به ادمین تاکید کنید که تعداد فالوور برایتان هیچ اهمیتی ندارد و حتی اگر نتیجه کار خیلی خوب نباشد، شما او را مقصر نمیدانید. با این کار، به صورت غیر مستقیم به او میفهمانید که به دنبال فالوور فیک نیستید.

استفاده از واسطهها در تبلیغات اینستاگرامی
اگر به فالوور غیر واقعی علاقه زیادی دارید، حتما از واسطهها استفاده کنید. ممکن است کسانی به شما پیام دهند و بگویند: تبلیغات شما را در چندین پیج بزرگ و معروف با کمترین قیمت انجام میدهیم. این افراد معمولا دنبال این هستند که رضایت شما را در این تبلیغات برای همکاریهای بعدی جلب کنند. و یکی از بهترین کارها برای جلب این رضایت و گول زدن شما، استفاده از فالور غیر واقعی است. خود شما به راحتی میتوانید پیجهای مختلف را پیدا کرده و با ادمینشان ارتباط برقرار کنید و نیاز به هیچ واسطهای ندارید.
کمپینها و مسابقات اینستاگرامی
کمپینها و مسابقات اینستاگرامی میتوانند مخاطبان زیادی را با صفحه و مطالب شما درگیر کنند و به شکل چشمگیری میزان اینگیجمنت اینستاگرام شما را افزایش دهند.اما داستان زمانی خراب میشود که فالو کردن صفحه اینستاگرام خود را به عنوان شرط شرکت در مسابقه قرار دهید. با این کار تعداد زیادی از افراد بدون علاقه به محتوای شما و فقط با قصد بردن جایزه، شما را فالو خواهند کرد. این افراد هیچ فعالیتی روی پیج شما نداشته و نقش یک فالوور غیر واقعی را بازی کرده و در نهایت به کسب و کار شما ضربه خواهند زد.
هزینه تبلیغ در اینستاگرام
هیچ تعرفه و هزینه ثابتی برای تبلیغات در اینستاگرام وجود ندارد. ممکن است کسی صاحب یک پیج تخصصی با تعداد فالوور نسبتا کم باشد و قیمتش به اندازه قیمت یک اکانت عمومی و طنز پر مخاطب باشد. این وظیفه شماست که با توجه به محاسبات و بررسیهای خود تشخیص دهید که قیمت ارائه شده برای شما مقرون به صرفه است یا خیر.
آیا نیاز است پیج را در طول تبلیغات پرایوت کنم؟
بستن پیج در طول تبلیغات اینستاگرامی ممکن است برای جلوگیری از اضافه شدن مخاطب فیک مفید باشد. اما در کل کار درستی نیست. مخاطب باید محتوای شما را ببیند و تصمیم بگیرد که شما را دنبال کند یا نه. با این کار، مخاطبان بالقوه زیادی را از دست خواهید داد و فقط به ضرر خود عمل میکنید.